ModelspoorClubZaanstad
Ga naar de inhoud

Baan Z

De Banen
De Z Baan
 
Na de verhuizing naar De Klepkooi was ruimte ontstaan voor het aanleggen van een modelbaan in de kleinste schaal, 1 :220, het zogenaamde Z-spoor. Op een tafel van 3,70 meter lengte en een variërende breedte van 0,7 tot 1 meter werd een rondlopende baan gecreëerd rondom een verhoogd doorgangsstation met twee doorgaande sporen en een opstel- en bedrijfsspoor. Deze kleine schaal is een getuigenis van perfectionisme en realistische weergave tot in het kleinste detail. In de kleine locomotiefjes die op deze baan rondrijden heeft men een vijfpolige motor weten te produceren die prima rijeigenschappen heeft. Oorspronkelijk werden deze locjes aangedreven door gelijkstroom, maar wij hebben alle locjes laten ombouwen en laten wij nu de treintjes m.b.v. het Marklin systeem digitaal rondrijden.        
 
In de baan is naast een dorpskern met kerk en begraafplaats ook een industrieterrein gehuisvest alsmede een beginnend berglandschap, waarop een kasteel de overheersende factor is. De treinen rijden middels een spoorbrug een rondje door de berg, waarbinnen men een hoogteverschil heeft weten te realiseren zodat de baan een variërend niveau in zich herbergt.
 
Afgelopen jaar hebben de mensen van deze baan is het traject een werkende spoorwegovergang geplaatst waardoor de bomen dicht gaan als er een trein aankomt en weer open als de trein voorbij is.         
 
Tijdens onze laatste open dag war er iemand die m.b.v. 3D-print techniek stations bouwde. Bij hem hebben we het oude station van Krommenie besteld. Wij hopen dat het station geheel klaar zal zijn voor de volgende open dag.
 
 

 
MSZ Modelspoorclub Zaanstad is een club van enthousiaste modelspoorders die gezamenlijk aan 3 modelspoorbanen bouwen
Terug naar de inhoud